Als je je rijbewijs hebt en met je vrienden op vakantie wilt binnen Europa, is het natuurlijk erg fijn als je de auto van je ouders hiervoor kunt lenen. Met de auto op vakantie geeft je een stuk meer vrijheid, je kunt meer spullen meenemen én een roadtrip is natuurlijk hartstikke gezellig. Maar hoe zit het eigenlijk met de autoverzekering als je de auto van je ouders leent voor de vakantie?
Auto lenen en verzekering
Als jij je rijbewijs hebt, mogen je ouders hun auto aan jou uitlenen. Je bent dan verzekerd via de autoverzekering die zij hebben afgesloten. Als je de auto voor een langere tijd leent, is de verzekeringsnemer wel verplicht dit door te geven aan de verzekeraar. De kans is groot dat de premie hierdoor omhooggaat, aangezien verzekeraars vaak een hogere premie rekenen voor jonge bestuurders.
Type verzekering
Houd rekening met het type verzekering dat jouw ouders voor de auto hebben afgesloten. Hebben jouw ouders bijvoorbeeld alleen een WA-verzekering en rijd jij tijdens de vakantie per ongeluk een deuk in de auto? Dan is de auto niet verzekerd tegen deze schade. Er zijn drie verschillende soorten autoverzekeringen: WA, WA+ en allrisk. Met een WA-verzekering wordt alleen schade aan anderen vergoed. Een WA+ verzekering vergoedt ook schade aan de eigen auto door diefstal, inbraak, brand, storm en ruitschade. Bij een allriskverzekering wordt daarnaast ook vandalisme en schade door eigen schuld vergoed.
Schade claimen
Rijd jij tijdens de vakantie schade met de auto van je ouders en is de auto wél verzekerd tegen deze schade? Dan geldt er vaak wel ook een eigen risico. Dit is het bedrag dat door de verzekeringsnemer betaald moet worden voordat de schade wordt vergoed. Ook gaat de maandelijkse premie voor de auto van jouw ouders omhoog op het moment dat er schade wordt geclaimd. De verzekeringsnemer valt door het claimen van schade namelijk terug in het aantal schadevrije jaren, waardoor de no-claimkorting omlaaggaat. Het is daarom vaak goedkoper om kleine schades niet te claimen, maar de kosten hiervoor zelf te betalen.
Maak duidelijke afspraken
Officieel is de verzekeringsnemer – in dit geval een van jouw ouders – verantwoordelijk voor de eventuele schade. Ook als jij met de auto op vakantie gaat zonder je ouders en tijdens deze vakantie schade rijdt. Je wil hier achteraf natuurlijk geen ruzie over krijgen. Daarom is het belangrijk om vooraf samen met je ouders duidelijke afspraken te maken over wie de kosten betaalt op het moment dat jij schade rijdt tijdens je vakantie. Hetzelfde geldt voor boetes; deze vallen bij jouw ouders op de mat, maar het is misschien wel zo eerlijk als jij de boete betaalt als je tijdens de vakantie te hard hebt gereden met hun auto.