Afgelopen zomer ben ik samen met een vriend afgereisd per auto naar Zweeds Värmland. Een 16 uur lange tocht door Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden. Tegenwoordig is het mogelijk om via tolbruggen en tunnels het prachtige zweden te bereiken. Een prima optie voor mensen die liever niet vliegen! Voor ons kwam het met het coronavirus ideaal uit om met zijn tweeën de auto in te stappen. Tijdens je vakantie in de natuur van Zweden zal je tijdens het kanoën teruggaan naar de basis, het genieten van de simpele vanzelfsprekende dingen in het leven! In deze blog vertel ik jullie alles over onze geweldige trip door het rustgevende en avontuurlijke Zweeds Värmland.
Hieronder lees je hoe het is om een vakantie te kanoën in de natuur van Zweden:
Zweden
Zweden, het is misschien voor velen niet het eerste land waar je aan denkt wanneer het gaat om jouw volgende zomervakantie. Echter is Zweden een stuk bijzonderder dan jij denkt! De bevolkingsdichtheid is in Zweden enorm laag en centreert zich vooral rondom de grote steden, zoals Stockholm. Het zeer dunbevolkte land kent enorme stukken natuur. Niet voor niets is 55% van Zweden bedekt met bos. Hier komt natuurlijk ook een hoop wildlife bij kijken en de meest wonderschone natuurfenomenen. Zweden is naast het land van de Knäckebröd, Pipi Langkous, elanden en de Ikea, ook het land dat beschikt over 100.000 meren. Dat zijn er best wat! Vandaar dat het voor ons geen bijzondere keus was om Zweden per kano te gaan ontdekken. Ons is deze trip onwijs goed bevallen en daarom vertel ik jullie graag meer erover! Wist je dat er veel jongerenreizen worden aangeboden naar landen zoals Zweden?
De reis naar Zweden
Wij hebben dus besloten om in verband met het coronavirus per auto naar Zweden af te reizen. Dit zorgde ervoor dat wij met niemand in contact kwamen, totdat we in Zweeds Värmland aankwamen waar de bevolkingsdichtheid natuurlijk enorm laag ligt. Het voordeel is dat je de auto tot je beschikking hebt en dat je kunt stoppen wanneer je maar wilt. Zelf hebben we het met zijn tweeën in één keer doorgereden. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een hotelovernachting onderweg te doen. Een andere fijne optie is om met een bus mee te gaan. De organisatie bij wie wij boekten bood een busreis aan voor 110 euro retour. Ook een vlucht is normaal gezien een prima optie, alleen zagen wij dit niet zitten met het virus. Een andere optie is de boot van Kiel naar Göteborg. Zelf heb ik deze boottocht al eerder mogen maken. Een bijzondere ervaring! Je slaapt op de boot die eigenlijk omgetoverd is tot een kleine stad met alles erop en eraan inclusief winkelstraat, bar en zwembad! Hoe je ook naar Zweden reist, zorg dat je veilig aankomt!
Organisatie
De trip die wij maakten startte vanaf Nordmarkens Kanotcenter AB. Je hebt alles voor een hele week aan bagage bij je in de kano. Door de paklijst die je van de organisatie krijgt ben je niets vergeten. Het voedsel voor een hele week kun je bijboeken (denk aan droogmaaltijden, crackers, marshmallows en nog veel meer!). Verder ontvang je een trailboekje waarin de route van dag tot dag is uitgestippeld. Op de kaart staan eventuele mogelijkheden tot het afsnijden van de route, en zelfs enkele verlengstukken van de route. Aangezien de meren niet allemaal op elkaar aansluiten krijg je ook wieltjes voor onder je kano mee. Deze kun je eenvoudig onder de kano plaatsen en hiermee de kano over land vervoeren. Wanneer jij zelf een kano gaat huren raad ik je echt aan deze wieltjes erbij te nemen. Anders blijf je rondjes peddelen op één meer, dat zou zonde zijn! Erg fijn aan de organisatie is dat zij dagelijks het weer voor je checken en suggesties geven voor een zo fijn mogelijke trip. Verder krijg je ook een leuke goodiebag met onder anderen een bidon van de organisatie. Deze week drink je het water uit de meren, aangezien het water in Zweden schoon genoeg is voor ons mensen om te drinken. Met een Zweeds pannensetje heb jij in enkele minuten heet water waarmee jij de meest heerlijke maaltijden bereikt. Wellicht niet van de kwaliteit die jij thuis gewend bent, maar na een dag in de kano smaakt alles net even beter.
Allemans recht
Je kanoot naar een mooie plek om die dag te gaan slapen. Hier zet je jouw tent op, bouw je een lekker kampvuurtje, bereid je het eten en maak je eventueel nog even een mooie wandeling. Maar, kan je dan zomaar overal kamperen waar je maar wilt? In Zweden is het antwoord op deze vraag: ja! Wel zijn er enkele uitzonderingen en gelden er regels. In Zweden geldt namelijk het allemans recht. Dit betekent dat iedereen hier de bevoegdheid heeft om vrij te recreëren. Wel dien je de plek zo achter te laten als hoe je hem vond (of schoner). Het allemans recht geldt niet op privé terrein. Het mooie aan dit recht is dat je dus (bijna) overal waar je maar wilt kunt kamperen. Je stapt je kano in en kanoot net zo lang door totdat het wel mooi geweest is. In Zweeds Värmland staan er op diverse plekken shelters. Dit zijn schuine lage afdakjes met een houten vloer. Ook hier mag je eventueel in slapen. Bij zo’n prachtige plek in het bos hoort natuurlijk een vuurtje. Echter mag je alleen vuur maken als dit op een veilige manier kan zonder risico op een bosbrand. Er zijn ook vuurplekken waar jij in een stalen bak vuur kunt maken. Het hout dat los ligt, is het enige hout dat gebruikt mag worden voor jouw kampvuurtjes!
Kanoën in de natuur van Zweden
Kanoën schrikt jou misschien direct af. Nergens voor nodig, wij hadden het ook nog nooit gedaan! Echter heb je het na een uurtje kanoën al gauw door. Degene achterin is de stuurman. De gouden tip is: niet te veel kracht willen zeggen. De één steekt zijn peddel links in van de boot, de ander rechts. Daarna is het zaak om beide precies even veel kracht te zetten, zodat de boot in een rechte koers vooruit gaat. Nog even de kaart checken en het avontuur kan beginnen! Je kunt ditzelfde avontuur ook beleven per kajak, ook een uitdaging!
Insiderstip: pak jouw kano verstandig in! Zorg voor een waterdicht zeil die je verhoogd in jouw kano kunt neerleggen. Wanneer je jouw spullen hierin inpakt blijven jouw spullen droog. Neem ook waterschoentjes mee, zodat je gemakkelijk in en uit de boot kunt stappen zonder gevaar.
Het kanoën is heerlijk wanneer het weer mee zit en er niet al te veel wind staat. Echter gaat de lol er wel sneller vanaf wanneer het giet van de lucht en er flinke wind staat. Maar schrik hier niet op af, je kunt gewoon je kano aanmeren, jouw kamp opbouwen en lekker bij een vuurtje opwarmen. Niets moet, alles mag! Wij zaten vaak met onze zwembroek in de kano. Hierdoor maakte we ons geen seconde druk als er wat spetters naar binnen kwamen en konden wij gemakkelijk in- en uitstappen. Verder was het in onze week ook dusdanig goed weer dat we genoeg duiken hebben genomen in de Zweedse meren.
Wildlife
Wat mij erg aansprak was het gegeven dat er zo onwijs veel dieren om je heen zitten. Je bent hier in de Zweedse natuur niet alleen met je kameraad. Naast herten, konijntjes, eekhoorns, dassen en talloze vogelsoorten lopen er hier in de Zweedse natuur ook zo’n 300.000 elanden rond. Deze indrukwekkend grote beesten zijn erg schuw, maar toch kun je ze soms tegenkomen! Ook leven er in Zweden beren, vossen en wolven. ’s Nachts konden we de wolven horen huilen, wauw! Het gegeven dat je hier niet alleen bent, brengt toch weer een andere belevenis met zich mee wanneer je hier in de natuur rondloopt of rond kanoot. Vandaar dat ik iedere avond tegen zonsondergang nog even een mooie wandeling ging maken. Naast herten, eekhoorns en dassen heb ik helaas geen eland mogen zien. Een goede reden om terug te gaan naar dit prachtige land!
Outdoor tips in Zweden
Vuur maken is ongetwijfeld een onderdeel dat belangrijk en erg fijn kan zijn in de Zweedse natuur. Wanneer je vuur gaat maken moet je zorgen dat je eerst wat tijd investeert in het verzamelen van brandmateriaal. Ga op zoek naar losliggende droge takken en verdeel deze onder in categorieën. Van dun naar dik. Ga vervolgens op zoek naar wat loshangend berkenschors, dat soms dunner kan zijn dan papier. Ideaal om als tondel te gebruiken. Ook uitgedroogd mos kan de uitkomst bieden. Als startmateriaal kan je ook een beetje valsspelen met een watje dat je van tevoren wat uit elkaar pluist. Gebruik vervolgens jouw ontstekingsmateriaal (lucifer, magnesiumstaafje, etc.). En begin met jouw dunste takjes, gevolgd door de iets dikkere enzovoort.
In Zweden valt het ’s zomers qua weersomstandigheden wel mee hoe enorm het kan spoken. Zorg wel gewoon voor een goede waterdichte tent met scheerlijnen voor het geval dat het flink gaat waaien. Qua kleding raad ik je aan sowieso goede wandelschoenen mee te nemen als je graag ook wandelingen wilt maken. Verder is een goede regenbroek en een goede regenjas een aanrader. Thermokleding van merinoswol is geen vereiste, maar wel erg fijn aangezien je graag licht reist en zo min mogelijk mee neemt. Merinoswol gaat niet snel ruiken, houd je warm op koude momenten en wordt niet ontzettend warm als het warm is. Verder kun je ook overwegen om een dons jas mee te nemen voor de momenten dat je stil zit in koude omstandigheden. Let er wel op dat je deze jas niet nat laat worden en uit doet als je weer gaat bewegen!
Voel jij je na een paar dagen tijdens je vakantie kanoën in de natuur van Zweden toch niet zo fris meer? Zorg dat je een flesje biologisch afbreekbare zeep mee hebt, duik een Zweeds meer in en sop je lekker in. Deze week waren de meren onze douches, heerlijk!
Slot
Wij hebben samen een top week gehad in Zweeds Värmland. De combinatie van het fysiek uitdagende kanoën tijdens de vakantie in de natuur van Zweden en het ontspannen aspect van het terug gaan naar de basis, maakt deze reis tot een ware topper. Een aanrader voor een ieder die niet vies is van avontuur, outdoor en tegelijkertijd toch wel genoeg luxe!
Je vakantie in Zweden is te boeken bij:
Ongetwijfeld weet jij nu alles dat je moet weten voor je vakantie kanoën in de natuur van Zweden! Op zoek naar meer inspiratie? Hier vind je al onze reiservaringen.