Wil je als ouder(s) jouw tiener(s) verrassen door een familierondreis te maken door Birma en Myanmar? Naast vele andere fantastische reizen speciaal voor gezinnen met tieners van 10+, kun je hieronder lezen hoe het zou kunnen zijn als je kiest voor deze 20-daagse familierondreis door Birma en Myanmar.
Waarom een familierondreis naar Birma en Myanmar?
Hoe leg je dit nu uit? Eigenlijk simpelweg in 2 zinnen: een unieke kans in je leven om enorm veel natuurschoonheid te ervaren. Én…omdat het bijna te mooi is om waar te zijn!
Lees maar snel verder.
De overnachtingen breng je grotendeels door in zeer behaaglijke, sfeervolle hotels, behalve in Kyaukme. Hier is de overnachting wat meer simplistisch, maar heeft toch zo haar charme. Er worden van verschillende vervoersmiddelen gebruik gemaakt, zoals een eigen bus, een ferry, een boot en een keertje met een carpool taxi. Om niet alleen de reistijd te beperken maar ook om zoveel mogelijk te kunnen zien, maak je 2 maal gebruik van een binnenlandse vlucht. Twee ‘vliegen’ in 1 klap!
Myanmar was voorheen Birma en grenst in het Noordwesten van Bangladesh en het Noordoosten van India. Om een beetje een beeld te krijgen is Myanmar net iets groter dan Frankrijk en ongetwijfeld 15 keer groter dan Nederland. Toch blijf je het gevoel houden alsof je in een ‘dorp’ loopt. Dat maakt het bijna idyllisch, uniek en bijzonder.
De mensen zijn allemaal even hartelijk en verwelkomen je warm. Myanmar is flink in opkomst maar nog altijd behoorlijk authentiek. Tijdens deze zeer bijzondere familierondreis door Birma en Myanmar met tieners ga je voldoende cultuur opsnuiven, want dit land is gigantisch rijk aan culturele hoogtepunten. Het land zal ongetwijfeld een onuitwisbare indruk achterlaten.
Prachtige tempels, zoals de Shwedagon Pagoda. Misschien is het niets nieuws voor jullie, maar een pagoda heeft de vorm van een toren, waarbij de verdiepingen trapsgewijs kleiner worden en iedere verdieping is voorzien van een eigen dak. Maar dan komt het: het 100 meter hoge ‘gebouw’ is gemaakt van -zet je schrap!- 50.000 kilo puur bladgoud. Prachtig. Bij zonsondergang geeft het een sfinxachtig beeld. Dat wordt even knipperen met je ogen om deze schittering te kunnen verwerken Een pure betovering. Deze pagoda draagt al een leeftijd van 2600 jaar (!) en zodoende is ze de oudste van de wereld.
Zo vind je in Myanmar tientallen wonderschone pagodes, tempels, blinkende gouden Boeddhabeelden en imponerende muurschilderingen. Je komt werkelijk ogen te kort.
Tussentijds hebben jullie tijdens deze afwisselende familiereis veel vrijheid, zodat je zelf kunt bepalen hoe je sommige dagen wilt invullen. Actief of minder actief. Naar jouw wensen zijn wat je heel graag wilt zien. Vrijheid, blijheid. Het is tenslotte vakantie.
Even een tussendoortje: Kyaukme spreek je uit als ‘Chao-may’ en is een gezellige, levendig marktstadje. Kenmerkend voor deze stad is dat zij omringt is door kleine hoeveelheden architectuur uit de koloniale periode. Feitelijk betekent Kyaukme ‘zwarte steen’. Volgens het verhaal uit de oudheid liepen er toentertijd oneerlijke handelaars rond die, dan wel of niet kostbare, edelstenen aan de markt probeerden te brengen.
Het is niet alleen een bijzondere ervaring en misschien een tikkeltje spannend, maar jullie gaan een adembenemende treinrit maken. En wel naar de beroemde Gokteik brug. De trein brengt jou al boemelend met een slakkengang – en gelukkig maar- van gemiddeld 18 km per uur door de meest fantastische landschappen. Dus jij kan absoluut rekenen op spectaculaire uitzichten! Ja, en al helemaal als je bij het Gokteik viaduct aankomt. Dan word je helemaal overweldigd door sprookjesachtige uitzichten. Daar deed je dat dus voor. Hoogtevrees of niet. Wauw!
Pyin Oo Lwin is een prachtig gelegen stadje die steeds populairder wordt vanwege het verbouwen van fruit, jam, groenten, fruit en haar wijnen. Daarnaast is het bekend geworden om de militaire academiën waar het leger van Myanmar nog altijd wordt opgeleid. Naast diverse boomgaarden en koffieplantages vind je hier eveneens koloniale gebouwen. Het voelt een beetje als nostalgie wanneer je ziet hoe men zich hier nog doormiddel van een paardenkoets voortbeweegt. Inderdaad ja, alsof je terug bent in de tijd.
Het Inle Meer wordt door mystieke wijze omringd door een bergachtig landschap en in het meer zelf zie je drijvende tuinen. Hoe bijzonder. Dorpjes die in het water gebouwd zijn door middel van behoorlijke hoge poten.
Programma van de 20-daagse familierondreis door Birma en Myanmar
In 20 dagen ga je als ouder(s) met jouw tiener(s) van 10+ deze bijzondere familierondreis door Birma en Myanmar beleven. In een notendop kun je onderstaand alvast een indruk krijgen waar deze reis naar Birma en Myanmar, speciaal voor gezinnen met tieners, naar toe leidt. Eindelijk. Deze exclusieve reis gaat dan toch echt beginnen!
Aangekomen in Yangon, de hoofdstad van Myanmar. De grootste stad van het voormalige Birma. Een stad met de beroemdste pagode. Een ongelooflijk immense, gouden pagode die net aan de hemel niet raakt. In de avonduurtjes weet je helemaal niet wat je ziet. Op een prachtige wijze wordt de pagode verlicht, zodat de glinstering van het goud zorgt voor een oogverblindende weerkaatsing.
Tijdens ‘de klim’ ernaar toe passeer je talloze winkels waar allerlei religieuze beuzelarijen te koop worden aangeboden. Je loopt tussen de woonruimtes van monniken door en zelfs waarzeggers heten je van harte welkom.
Aangezien jullie 2 volle dagen in Yangon verblijven, is het zeker de moeite om de bekende Bogyoke Aung San Market te bezoeken. Men noemt deze markt ook wel ‘de Scott Market’. Je vindt er werkelijk waar honderden winkeltjes met van alles en nog wat. Sieraden, postzegels, textiel, antiek, jade, kunstwerken en ga zo maar door. Het zijn koloniale markthallen waar je gewoonweg in kunt verdwalen. Proef zeer beslist één van de vele lekkernijen die men in diverse stalletjes verkoopt. Tegen de avond wordt het altijd gezellig druk in Yangon. Kijk om je heen en zie de sfeervolle kaarsjes die worden aangestoken door de Birmezen die rondom de verschillende tempels de pagode omarmen.
Na een binnenlandse vlucht genomen te hebben, kom je aan in Kvaukme. Hier overnacht je in een bescheiden gastenverblijf. Grappig om te weten hoe in Kvaukme iedere ochtend een lokale bus vertrekt vanaf het koloniale postkantoor. De bus stopt bij ieder dorp om mensen op te halen of af te zetten maar ook om allerlei soorten goederen te transporteren. Rijst, groenten, brieven of verpakkingen. Het maakt niet uit wat. Een soort van koerier dus. Grappig hè, het bestaat dus nog.
Kvaukme heeft de meest mooie landschappen, bergen en waar je nog kennismaakt met het conventionele leven van de lokale Palaung bevolking. De meeste mensen die hier leven hebben nog niet eerder oog in oog gestaan met westers publiek. Dus sta niet vreemd te kijken als men je op een verrassende manier aankijkt.
De volgende dag heb je lekker een dagje voor jezelf. Er is genoeg vertier in de tweede stad Myanmar. Erg leuk om per fiets bijvoorbeeld het platteland te ontdekken. Je kunt meegaan met een fietsexcursie van € 35,- p/p. Of ga de apen begroeten in Yankin Hill. De letterlijke vertaling van Yankin Hill is ‘weg van gevaar’ en dat is ook wel een beetje zo, want feitelijk valt er een deken van harmonie en kalmte over je heen. Deze benaming is ontstaan doordat er namelijk vele gegraveerde figuren van vissen op de heuvel te zien zijn, die ooit gemaakt zijn door het kind van een koning uit het Bagan tijdperk. Het was namelijk de bedoeling om deze figuren in het Koninklijk Paleis te plaatsen maar door bijgeloof zijn dezen verplaatst naar de Yankin Hill.
Ben je klaar voor Mandalay? Een gids gaat jullie verrassen door een introductietour te organiseren en jullie te laten zien hoe fenomenaal Mandalay is. De Mahamuni pagode en het oude Boeddhabeeld zijn markant te noemen. Mannen hebben de gewoonten om gouden blaadjes op het Boeddhabeeld te plakken. Dit is overigens dé plek om een Boeddhabeeld te kopen. Niet voor jezelf natuurlijk, maar voor een dierbare die je alle geluk van de wereld gunt.
De Birmese koningen in de oude koningsstad Amarapura maakten er een traditie van om tijdens plechtige ceremonies een andere stad tot koningszetel te bombarderen. Of wat nog altijd van kracht is, is dat honderden monniken exact om 11.00 uur in het beroemde Mahagandayon klooster hun laatste maaltijd van de dag komen halen. Een dagelijks ritueel, of liever gezegd een schouwspel te noemen, hoe er rijenlang monniken staan te wachten op hun eten. Luitster ondertussen en hoor om je heen de geluiden van de weeffabrieken. Uiteraard ga je de U-Bein brug zien op het einde van deze mooie dag. Dé brug die dagelijks wordt gebruikt door de lokale bevolking, maar ook door de monniken uit het aangrenzende Mahagandayonklooster. De U-Bein brug is een trekpleister voor toeristen én voor de Birmezen zelf. In de avonduren is deze brug een werkelijk plaatje om naar te kijken. De silhouetten van diverse wandelaars tijdens de zonsondergang tegen een prachtige, kleurrijke lucht. Dat is alweer zo’n fotomomentje…
Via de Ayeyarwaddy rivier, de levensader van het zogezegde ‘gouden land’, kom je aan in de oude stad Mingun. In het verleden was dit een koningsstad, maar heeft nog altijd haar indrukwekkende pagode met hele mooie poorten. En natuurlijk haar niet ontbrekende koperen Mingun Bel. Ja ja, de grootste die er bestaat in de wereld!
In Bagan verblijf je meerdere dagen. Hoe kan het ook anders. Nergens anders dan In Bagan vind je zoveel boeddhistische tempels, kunstschatten en pagodes. Het zijn één van de belangrijkste vondsten in geheel Azië. Mocht je hiervan een aantal willen bezoeken; de entreegelden zijn tijdens deze excursie exclusief, maar zeer beslist de moeite waard.
Magwe is een dorpje waar je prachtige wandelingen door het regenwoud kunt maken. Daarnaast ga je olifanten begroeten in een olifanten- en herbebossingsproject. Als je wilt kun je meehelpen om deze prachtige dieren te wassen. Hoe leuk is dat niet?
Na een wat langere reistijd van ongeveer 7 uur kom je aan in Kalaw. Een dorpje hoog in de bergen met een schitterende omgeving. Een oud Brits ‘Hill Station’ die nog altijd de koloniale sfeer uitademt. Een bergdorpje met een stoepa, een boeddhistisch bouwwerk. Stap zeker eventjes binnen om dit bouwwerk te bewonderen. Het dorp heeft een leuke markt. waar je onder andere veel soorten fruit kunt kopen en waar de dames nog in traditionele kleding ziet lopen.
Inderdaad, de tijd gaat sneller dan je denkt en de terugvlucht kondigt zich alweer aan. Het is een familierondreis in Birma en Myanmar geweest die jullie niet snel zullen vergeten. Of beter gezegd: nooit zullen vergeten!
Deze bijzondere familierondreis door Birma en Myanmar is te boeken bij: