Om wat voor reden dan ook, kan het zijn dat je vliegtuig vertraging heeft. Als je lekker op vakantie gaat kan dat consequenties hebben voor de duur van jouw vakantie, of de aansluiting met een volgende vlucht. Als je vliegtuig vertraging heeft op de terugweg, kan het zijn dat je niet op tijd terug bent voor bijvoorbeeld je werk. Vind jij misschien niet zo erg, maar je werkgever zal niet blij zijn en het kost je extra vrije dagen.
Dat je dan een schadevergoeding krijgt, is toch best redelijk?
Laten we duidelijk zijn, we hebben het hier natuurlijk niet over een kwartiertje vertraging.
Wanneer is er sprake van een echte flinke vertraging en kun je eventueel een compensatie aanvragen?
Een vertraagde vlucht is pas serieus als je 3 uur of meer vertraging hebt!
Ja, dat is even schrikken toch? Want twee uur vertraging kan ook al best veel gevolgen hebben. Juridisch gezien is een vlucht pas echt goed vertraagd als je vliegtuig dus langer dan drie uur vertraagd is. En dan spelen er nog een aantal factoren mee.
- Je vliegtuig moet minimaal 3 uur te laat op plaats van bestemming aankomen. Hierbij geldt niet het moment van landen, maar het moment dat het vliegtuig bij de gate staat en de deur open gaat.
- Er is sprake van overmacht als een vliegtuig door extreme weersomstandigheden niet kan vertrekken of landen. Dan hoeft de vliegtuigmaatschappij niet uit te betalen.
- Onverwachte stakingen, terroristische dreiging, of een medisch noodgeval aan boord, zijn ook situaties van overmacht en dan hoeft de luchtvaartmaatschappij niet te betalen…
- Technische storingen zouden wél een reden kunnen zijn voor het geven van een vergoeding aan jou.
Als je vlucht langer dan 5 uur vertraagd is….
…dan heb je naast compensatie, ook recht op volledige of gedeeltelijke terugbetaling van je tickets plus een terugvlucht naar de luchthaven waarvandaan je vertrokken. Je hoort ook eten en drinken te krijgen (of een bon hiervoor) van de reisorganisatie waar je geboekt hebt. En ze moeten je op de hoogte houden van de stand van zaken. Ook een eventuele extra overnachting hoort bij de zaken die de vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie hoort te regelen.
Wat moet je doen als je vlucht zo vertraagd is dat je denkt dat je kans maakt op een schadevergoeding?
Helaas moet je het nog steeds zelf aanvragen en zorgen voor bewijsmateriaal. Natuurlijk staat alles geregistreerd, maar zorg er ook voor dat je zelf bewijzen verzameld. Maak foto’s van de aangepaste vertrektijden op de informatieborden. Zet je zelf op de foto bij een klok, en bewaar alle bonnetjes van wat je eet/drinkt en koopt ook goed (want hierop staan de tijden!). En bewaar uiteraard je vliegtickets!
Er zijn voorstellen om de compensatie automatisch over te laten maken. Maar het ziet er niet naar uit dat dit op kort termijn wordt doorgevoerd.
Hulp bij het aanvragen van een schadevergoeding
Je kunt een vergoeding aanvragen bij de betreffende luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Veel mensen vinden dat echter lastig of je vindt weinig gehoor. Het kan ook zijn dat ze alleen een voucher aanbieden. Maar dat hoef je niet te accepteren! Daarom is het ook fijn als je hierbij professionele hulp krijgt. Zoals bijvoorbeeld een organisatie als AirHelp die helpt bij het vragen van een vergoeding bij een vertraagde vlucht. Dit werkt op basis van no cure no pay.
Ook als je twijfelt of je wel recht hebt op vergoeding bij jouw vliegtuigvertraging, kun je hier een handige check doen, of je informeert rechtstreeks bij AirHelp of je een kans maakt.
Hoeveel vergoeding krijg ik dan?
Het hangt helemaal van de soort vlucht af. Bijvoorbeeld de afstand tussen de twee vliegvelden, binnen of buiten Europa? De schadevergoeding is dan meestal tussen de 25o en 600 euro. Dat is dus alleen de compensatie! Als je vliegtuig echt heel lang vertraging hebt, kun je dus ook veel meer vergoed krijgen.
Heb je zelf je vlucht gemist door drukte op het vliegveld?
Je eigen vlucht missen kan ook door allerlei omstandigheden gebeuren. Ook dan heb je soms wel, soms niet, recht op vergoeding.
Er zijn een aantal oorzaken waardoor je je vlucht mist:
- Je bent op tijd op het vliegveld, maar door enorme drukte bij inchecken en controles mis je je vlucht. Zorg dat je kunt bewijzen dat je op tijd op Schiphol was. Denk aan het kopen van een drankje daar, dan bewaar je het bonnetje goed. Maak een foto van jou bij de klok in de vertrekhal. Soms kun je dan wel vergoeding krijgen.
- Vlucht gemist door vertraging met de trein? Misschien word je treinreis nog vergoed, maar de vervolgschade helaas niet…
- Vlucht gemist door de vertraging van je vorige vlucht? Het is belangrijk dat je je vlucht als één reis geboekt hebt, dan heb je mogelijk wel recht op een vergoeding (zie de regels hierboven).
- Je hebt je verslapen en de vlucht gemist? Helaas pindakaas…. ons advies is om een betere of meerdere wekkers in te schakelen 😉
Zakt de moed je in je schoenen om te gaan vliegen als je dit hierboven allemaal leest? Dan ga je toch gewoon lekker in Nederland op vakantie 🙂